Evenimente

Colecția “Vasile Heisu” Răcăciuni

       Expoziţia de artã popularã cuprinde o parte din colecţia de etnografie şi artã popularã care însumeazã în total 700 de obiecte. Colecţia este rodul muncii unei vieţi a neobositului colecţionar şi om de culturã Vasile Heisu (1911-1971) şi se compune din piese de port popular – cãmãşi femeieşti din bumbac, borangic şi cânepã, peştimane (catrinţe), fuste cu alesãturi (androcuri), beţe, cãmãşi bãrbãteşti, iţari şi brâie, – dar şi ţesãturi de interior – ştergare, scoarţe, lãicere – reprezentând creaţia popularã dintr-o microzonã a vãii Siretului, foarte puţin cercetatã şi nereprezentatã pânã acum în muzee.

 


      Sunt prezentate în expoziţie piesele de port popular din comunele Orbeni, Pînceşti, Rãcãciuni, Parava şi Valea Seacã.

    Concepţia ştiinţificã care a stat la baza constituirii colecţiei este ilustratã în faptul cã, Vasile Heisu a urmãrit pe de o parte constituirea unor ansambluri de costume complete, iar pe de altã parte adunarea unor serii de obiecte care sã ilustreze evoluţia diferitelor piese în timp.

      La un loc de cinste stau şi preocupãrile fructuase ale omului de culturã Vasile Heisu legate de cercetarea istoriei locale, de colecţionarea obiectelor de artã feudalã româneascã, precum şi strângerea spre pãstrare a numeroase cãrţi vechi româneşti.

  

    Portul popular din microzona Siretului mijlociu reprezintã un capitol important al creaţiei noastre artistice. El se integreazã organic, atât prin structurã cât şi prin elementele decorative portului popular românesc. Pe un spaţiu relativ restrâns se întâlnesc, din punct de vedere ornamental, forme de la cele mai simple, pânã la cele mai complicate. Confecţionat din cânepã, borangic, bumbac şi lânã, costumul femeiesc şi bãrbãtesc din aceastã microzonã, menţine caracteristici ale unei tradiţii milenare. Evoluţia lui în timp şi conform condiţiilor specifice locale a avut ca rezultat o originalitate stilisticã şi valoare artisticã deosebitã.


    COSTUMUL FEMEIESC se compune din învelitoarea capului care este prezentatã sub forma maramelor de borangic, de pe care nu lipsesc motivele decorative celebre şi a batistelor de cap cusute cu mãrgele. Îmbrãcãmintea pânã la brâu este formatã din cãmaşã cu pieţi din borangic brodaţi artistic, ie din cânepã sau bumbac cu altiţã şi ornamentaţie bogatã dispusã pe toatã suprafaţa, cu precãdere pe mâneci, presuratã cu fluturi strãlucitori. De la brâu în jos se poartã catrinţa (peştiman) şi androcul (fustã creaţã cu alesãturi) viu ornamentate cu lânã policromã şi fluturi. Pentru închis se foloseşte o varietate bogatã de bete şi cingãtori viu colorate şi presãrate cu mãrgele policrome.

 

    COSTUMUL BÃRBÃTESC este format din cãmaşã şi iţari din in, cânepã şi bumbac. Brâiele sunt mari, având capetele ornamentate în culori vii. Peste cãmaşã se purta bundiţa, iar pe timp de iarnã, sumanul sãrãduit.