Organizat în parteneriat de Muzeul de Artă Bacău și de Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova, începând din anul 1991, proiectul cultural Saloanele Moldovei s-a impus în peisajul artistic contemporan și a căpătat o configuraţie distinctă, pe o arie mult mai largă decât cea pe care titlul generic încearcă să o consacre. Ideea acestei manifestări s-a născut în cadrul întâlnirilor de după 1990 dintre artiștii plastici din România și Republica Moldova – Mihail Grecu, Ilie Boca, Sergiu Cuciuc, cu intenţia de a reda artiştilor basarabeni posibilitatea reluării dialogului cu arta plastică românească după cei 50 de ani de izolare.
Eveniment cultural unic în ţară, proiectul Saloanele Moldovei, la cele peste trei decenii de desfășurare neîntreruptă, a instituit o adevărată tradiție; prin această manifestare, Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” este singura instituție de acest tip din țară care colaborează pe plan cultural, neîntrerupt, cu instituții culturale din Republica Moldova.
Datorită numărului mare al artiștilor participanţi de-a lungul anilor, precum și a implicării unor personalităţi culturale din România şi Republica Moldova, Saloanele Moldovei a rămas printre puţinele punţi substanţiale între cele două provincii româneşti; aducând laolaltă cele mai diverse tendinţe artistice, generaţii de artişti, de la studenți la maeştri, acest Salon a reuşit să se impună ca un model cultural şi să se contureze ca o paradigmă culturală.
Saloanele Moldovei a generat diverse alte forme de colaborare şi contacte cultural-artistice: expoziţii personale ale unor artişti din Republica Moldova organizate la Bacău – maestrul Mihail Grecu, Ion Sfeclă, Ghenadie Jalbă, Dimitrie Peicev, Grigore Plămădeală, Ioan Grecu, Igor Svernei, o expoziţie-eveniment a maestrului Ilie Boca la Chişinău, participări anuale ale artiştilor basarabeni în Tabăra de creaţie de la Tescani şi a unor artişti băcăuani în Taberele de creaţie de la Chişinău şi Cimişlia. La nivelul Şcolilor de Artă s-au desfăşurat anual participări ale elevilor şi profesorilor în taberele şcolare din judeţul Bacău şi de la Chişinău.
Nu în ultimul rând, prin premiile acordate în cadrul proiectului cultural Saloanele Moldovei, Muzeul de Artă din Bacău și-a îmbogățit patrimoniul muzeal cu o colecție reprezentativă și valoroasă de opere de artă realizate de plasticieni basarabeni contemporani.